Тимошенко розлючена публікацією стенограми закритого засіданн РНБО

tymoshenko-rnbo

Лідер фракції «Батьківщина» у Верховній Раді Юлія Тимошенко заявила, що вважає злочином публікацію стенограми закритого засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО) дворічної давності щодо Криму.

За словами Тимошенко, публікація мала на меті «інформаційно закрити фактично олігархічну контрреволюцію, яка призвела до того, що зберігся клановий уряд».

Тимошенко переконана, що «в будь-якій іншій країні за це люди були б негайно притягнуті до кримінальної відповідальності».

22 лютого на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони оприлюднили стенограму засідання Ради національної безпеки і оборони України від 28 лютого 2014 року щодо ситуації, яка склалася в державі у кінці лютого-березні 2014 року (питання анексії Автономної Республіки Крим).

Згідно зі стенограмою того засідання РНБО, Олександр Турчинов – на той час спікер Верховної Ради, виконувач обов’язків президента України – поставив на голосування рішення РНБО про введення воєнного стану.

«Хто «за»? Ясно. «За» – один Турчинов. Це означає, що рішення не прийняте», – йдеться в стенограмі.

В документі зазначається, що на засіданні РНБО перед цим голосуванням лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала не запроваджувати воєнного стану в країні. Вона згадала про сумний грузинський досвід – мовляв, Саакашвілі свого часу спробував дати відсіч – і програв. А тому «жоден танк не повинен виїхати, жоден солдат не повинен підняти зброю, бо це означатиме програш… Ніякого воєнного стану і активізації наших військ!» – цитує стенограма засідання РНБО виступ Юлії Тимошенко.

Перші російські війська увійшли в Крим ще 20 лютого 2014 року – саме цей день Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією.

16 березня 2014 року за військової і політичної підтримки Росії у Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом «референдум про самовизначення» Криму. За твердженням самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації».

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій щодо Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Правда України

відгуки і коментарі: