В ОБСЄ розчаровані рішенням суду у спорі «Громадського» та праворадикалів С14

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив розчарування рішенням Господарського суду Києва, який задовольнив позов праворадикальної організації С14 проти «Громадського телебачення» через публікацію, в якій С14 характеризується як «неонацистська» організація. 

«Я переймаюся цим рішенням суду в Україні, оскільки воно створює шкідливий прецедент в країні і може спричинити перешкоду для журналістської роботи», – зазначив Дезір.

Він наголосив на тому, що журналісти повинні мати змогу працювати, «не побоюючись економічних репресій чи покарань».

«Це рішення є загрозою критичній незалежній журналістиці, і я сподіваюся, що воно буде скасоване через апеляцію», – додав представник ОБСЄ.

Читайте також: Україна в Доповіді Держдепартаменту США щодо прав людини

С14 подала до суду проти «Громадського телебачення» «на захист честі, гідності та ділової репутації» у липні 2018 року. Причиною став твіт англомовної служби видання: у дописі від 4 травня 2018 року, коли представники С14 силоміць привели бразильського бойовика Рафаеля Лусваргі до СБУ, організацію охарактеризували як «неонацистська».

У березні 2019 року в своїй доповіді про права людини Державний департамент США звертав увагу на крайні праві організації в Україні, назвавши, зокрема, націоналістичні організації С14 і «Національний корпус» «групами ненависті».

У документі відзначається, що «члени націоналістичних груп ненависті, такі як C14 і «Національний корпус», вчиняли довільні затримання людей з очевидною згодою правоохоронних органів, здійснювали напади на журналістів, представників нацменшин (ромів) та ЛГБТ-спільноти.

відгуки і коментарі: