НБУ послабив гривню ще на 12 копійок щодо долара – довідкове значення

Національний банк України встановив опівдні 15 червня довідкове значення курсу 26 гривень 85 копійок за долар. Це на 12 копійок більше за офіційний курс, встановлений на понеділок.

На українському міжбанківському валютному ринку триває тенденція, започаткована минулого тижня – попит переважає пропозицію валюти. За даними Finance.ua, станом на 13:15 котирування становлять 26 гривень 84,5–86,5 гривні за долар.

«Торги по долару проходять при активному зростанні попиту на валюту. Йдуть операції по лотах до 1 мільйона доларів. Попит переважно формують нерезиденти, а продавцями виступають держбанки. За чутками, ситуацією зростання котирувань скористався «Нафтогаз» і «зливає» валюту», – написали аналітики сайту «Мінфін» про перебіг торгів станом на 12:00.

Важливим чинником, який впливатиме на перебіг торгів, є призначений на вівторок, 16 червня, аукціон із продажу ОВДП.

«Після зниження облікової ставки до 6% тепер розгорнеться нова битва за прибутковість за новими облігаціями. На минулому аукціоні 9 червня інвестори поспішали зафіксувати ще стару прибутковість (при обліковій НБУ на рівні 8%) і змогли купити папери з рівнем прибутковості від 9% до 10,80% річних. Тому зараз різко її опустити чиновники навряд чи зможуть, але прагнення у них до цього будуть. Підготовка, проведення та результати аукціону будуть впливати як на ресурсний, так і опосередковано на валютний ринки, починаючи з понеділка по середу», – вказують аналітики.

У широкому коридорі 26,5–27 гривень за долар курс тримається вже понад два з половиною місяці, від кінця квітня.

відгуки і коментарі: