Мін’юст розробив зміни до закону про люстрацію відповідно до вимог ЄСПЛ – Малюська

Міністерство юстиції розробило законопроєкт про внесення змін до закону про люстрацію з урахуванням вимог Європейського суду з прав людини. Про це на брифінгу 17 червня повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

За словами Малюськи, уряд «безумовно» виконає рішення ЄСПЛ як у тому, що стосується виплат компенсацій позивачам, так і в частині змін до законодавства.

«Свої кроки для приведення законодавства у відповідність ми зробили – розробили законопроєкт про внесення змін до Закону «Про очищення влади», внесли його на Кабінет міністрів України і очікуємо, що він буде розглянутий урядом або наступної середи, або через тиждень», – сказав Малюська.

Читайте також: Зеленський розповів, що пропонували Тігіпку та Хорошковському​

Він очікує, що уряд розгляне законопроєкт і внесе його на розгляд Верховної Ради вже за тиждень чи два.

Як стверджує міністр, ЄСПЛ визнав люстрацію «надто широкою» і такою, що призвела до безпідставного звільнення «великої кількості людей».

«Ми передбачаємо створення спеціальної комісії, котра перегляне заяви осіб, які були люстровані, з категорій, щодо яких Європейський суд вважає, що недоцільно застосовувати автоматичну люстрацію. За результатом такого перегляду такі особи або будуть відновлені на посадах або отримають певний рівень компенсації за завдану шкоду, або і те, й інше», – сказав він.

Водночас, за словами Малюськи, частина звільнених залишиться під автоматичною люстрацією.

Читайте також: 93 відсотки звільнених після переатестації поліцейських поновились через суди – Деканоїдзе про реформу Нацполіції​

У грудні 2019 року Денис Малюська анонсував, що уряд ініціюватиме перегляд закону про люстрацію після висновків Європейського суду з прав людини.

17 жовтня Європейський суд із прав людини ухвалив рішення, що звільнення державних службовців на підставі українського закону про люстрацію, тобто закону «Про очищення влади», призвело до порушення їхніх прав.

Закон про люстрацію набрав чинності в жовтні 2014 року. У 2015 році народні депутати звернулися до Конституційного суду з проханням перевірити закон на відповідність Конституції. Наразі рішення не ухвалили. Станом на квітень в Україні люстрували 922 чиновники.

відгуки і коментарі: