ОП підготував поправки до закону «про особливий статус Донбасу», а не новий законопроєкт – Гармаш

Офіс президента України підготував поправки до вже існуючого законопроекту про «особливий статус окремих районів Донбасу», а не новий законопроект. Про це в ефірі проєкту Радіо Свобода Радіо Донбас.Реалії заявив представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі в Мінську Сергій Гармаш.

Він зазначив, що главу офісу президента неправильно зрозуміли.

«Або журналісти, або глава офісу президента неправильно висловився. Я думаю, що це непорозуміння. На минулому тижні на засіданні Тристоронньої контактної групи ми розглядали поправки до 10-ї статті нині діючого прийнятого закону «про особливий статус», в яких дійсно, першим пунктом йде імплементація «формули Штайнмайера», – заявив Гармаш.

 

17 червня глава офісу президента України Андрій Єрмак в інтерв’ю сайту Lb.ua заявив, що «українська делегація представила перший закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» з імплементованою «формулою Штайнмайера».

За його словами, законопроект обговорюватимуть з представниками ОРДЛО, яких ввела до свого складу українська делегація в Тристоронньої контактній групі.

9 червня в Офісі президента України повідомили, що до переговорів Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі вперше залучили представників окремих районів Донецької та Луганської областей. На засіданні Донеччину представляють журналісти Денис Казанський та Сергій Гармаш, які в 2014 році були змушені залишити Донецьк. Луганську область представляють юрист, голова Міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» Вадим Горан та лікар Костянтин Лібстер.

Так званий «представник «ЛНР» у політичній підгрупі в ТКГ Родіон Мірошник в інтерв’ю сепаратистським ЗМІ заявив, що так звані «республіки», Росія та ОБСЄ не сприймають призначених Києвом представників Донбасу як учасників переговорів.

6 травня голова Офісу президента України Андрій Єрмак запропонував залучити до роботи в підгрупах Тристоронньої контактної групи переселенців «як запрошених осіб, які представляють окремі райони Донецької та Луганської областей». Водночас Єрмак наголосив на неприпустимості жодних переговорів із представниками «невизнаних квазідержавних утворень».

 

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 000 до 13 200 людей.

відгуки і коментарі: