Рада не затвердила звіт ТСК щодо телеканалів, які пов’язують із Медведчуком

Верховна Рада не підтримала звіт парламентської Тимчасової слідчої комісії для «проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації». Відповідне голосування відбулося 17 червня.

Постанову про звіт підтримав 191 народний депутат, в тому числі представники фракцій «Слуги народу» та «Голос». Проти висловилися 48 парламентарів від «Опозиційної платформи – За життя» та опозиційної «Європейської солідарності».

Читайте також: «Ти не один». Нововиявлений союз Коломойського та Медведчука (розслідування)

ТСК на чолі з представницею «Слуги народу» Ольгою Василевською-Смаглюк, провела розслідування на підставі зокрема заяви президента Володимира Зеленського про те, що «питання заборони монополізації окремими суб’єктами інформаційного простору повинно бути врегульоване на законодавчому рівні після обрання нового складу Верховної Ради».

Серед інших підстав – те, що народні депутати від «ОПЗЖ» Тарас Козак (власник каналів Zik, NewsOne та «112 Україна»), Віктор Медведчук та їхні колеги неодноразово відвідували Росію та зустрічалися з її президентом Володимиром Путіним.

Серед своїх завдань ТСК визначала:

комплексну перевірку обставин придбання, джерел виплати та надходження коштів під час зміни власників телеканалів «NewsOne», «112 Україна», «ZIK»
встановлення осіб, які прямо чи опосередковано брали участь у процесі зміни власників зазначених телеканалів, є бенефіціарними власниками, впливають на редакційну політику телеканалів
дослідження частки на інформаційному ринку, яка належить телеканалами «NewsOne», «112 Україна», «ZIK»
перевірку інформації щодо систематичного розповсюдження окремими українськими телеканалами ідей та тез, що можуть загрожувати інтересам національної безпеки, оборони та територіальної цілісності України;
розслідування щодо здійснення інформаційними телеканалами спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на підрив обороноздатності, деморалізацію особового складу Збройних Сил України та інших військових формувань, провокування екстремістських проявів, підживлення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів в Україні та інших проявів загроз інформаційній безпеці України

«На засідання Комісії неодноразово запрошувались менеджери телеканалів «NewsOne», «112 Україна», «ZIK», юрист телеканалу «112 Україна» та кінцевий бенефіціарний власник трьох телеканалів народний депутат України Козак Тарас Романович, які проігнорували запрошення Комісії від 7 лютого 2020 року та не надали пояснень з питань розслідування», – стверджують члени ТСК.

За висновками розслідування комісія пропонувала парламенту спрямувати звіт до правоохоронних органів для перевірки наведених у ньому даних та вжиття відповідних заходів.

Читайте також: «Кредит МВФ Україні не допоможе», «Сорос звільнив Вакарчука»: ключові антизахідні наративи минулого тижня​

У вересні 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що знає, звідки у фінансування у партії «ОПЗЖ» та пов’язаних із нею телеканалів фінансування.

«У нас є відповіді – обсяги кеша звідки і з якої країни вони все це отримують. І це буде дуже гучна історія, яка дуже погано закінчиться», – сказав тоді президент.

Влітку 2018 року проєкт Радіо Свобода та UA:Перший «Схеми» першими встановив пов’язаність менеджменту телеканалу «112 Україна» із Віктором Медведчуком після зміни редакційної політики телеканалу.

Згодом оточення Віктора Медведчука стало контролювати групу із трьох телеканалів: «112 Україна», NewsOne і ZIK.

відгуки і коментарі: