Верховна Рада України призначила пенсії особам, які отримали інвалідність під час Революції гідності

poraneni-maidan

Верховна Рада України ухвалила за основу і в цілому законопроект «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсій особам, які отримали інвалідність внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я під час участі у Революції гідності. За відповідне рішення віддали свої голоси 245 депутатів при 226 необхідних.

«Цей законопроект дає можливість нашим братам, які стояли на Майдані, якщо вони отримали каліцтво, інвалідність, але не мають страхового стажу отримати підтримку держави. Їм буде призначена пенсія по інвалідності незалежно від того є у них страховий стаж чи немає», – сказала голова комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, депутат від «Народного фронту» Людмила Денісова.

Законопроектом також передбачається, що виплати передбачені для осіб, які звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року.

Згідно з пояснювальною запискою законопроекту, прогнозується, що кількість людей, на яких поширюватимуться норми документу, становитиме не більше 50, відповідно, для його реалізації потрібно близько 500 тисяч гривень на рік.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто людей, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.

Правда України

відгуки і коментарі: